LMSA ir AM vėl skelbia konkursą

LMSA pranešimas, skelbiamas bendradarbiaujant su AM / 2016-08-10 /

Lietuvos miško savininkų asociacija (LMSA) su Aplinkos ministerija (AM) kaip ir kasmet rengia konkursą „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda“. Bus renkami geriausiai besitvarkantys miško savininkai. Šis konkursas svarbus ne tik dėl garbės ar apdovanojimo. Jis miško savininkams suteikia galimybę palyginti savo mišką su kitomis to regiono ir šalies valdomis, gauti praktinių patarimų tiesiai iš savininko valdą vertinančios komisijos narių.

Šiais metais įgyvendinant pagrindinį konkurso tikslą – skatinti privačių miškų savininkus savo miško valdose ūkininkauti pagal darnaus miškų ūkio tvarkymo bei naudojimo principus, bus išrinktos I–III vietą laimėsiančios pavyzdingiausios miško valdos Lietuvos mastu, o papildomai paskatinant 5 miško savininkai bus apdovanoti už skatintinas miškininkystės iniciatyvas: 

1) už pavyzdingai atliktus miško ugdomuosius kirtimus;

2) už savanorišką pagrindinių neplynųjų miško kirtimų vykdymą vietoj galimų pagrindinių plynųjų miško kirtimų;

3) už pavyzdingą miško atkūrimą, miško apsaugą ir priežiūrą;

4) už pavyzdingą miško infrastruktūros įrengimą (poilsio zonos, kelių, pralaidų, melioracijos griovių įrengimą);

5) už racionalų miško kirtimo atliekų panaudojimą biokurui.

Renkant pavyzdingiausiai besitvarkančius miško savininkus miško valdos vertinamos kompleksiškai: dėmesys skiriamas valdos riboms ir riboženkliams, pagrindiniams ir ugdomiesiems kirtimams, želdiniams ir žėliniams, taip pat sanitarinei miško būklei, infrastruktūros įrenginiams, savanoriškiems aplinkosauginiams įsipareigojimams, šalutiniam ir nemedieniniam miško naudojimui. Papildomi balai skiriami už išskirtinius sprendimus ir rezultatus. Konkurso dalyviai bus vertinami vadovaujantis konkurso „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda“ nuostatais, patvirtintais aplinkos ministro 2008 m. liepos 21 d. įsakymu Nr. D1-387.  

Konkurso vertinimo komisiją sudarys ne mažiau kaip 2 kvalifikuoti ir patyrę miškininkai. Vertinimo metu taip pat dalyvaus ir Valstybinės miškų tarnybos pareigūnai, Lietuvos miškininkų sąjungos ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) atstovai. Visi konkurso dalyviai turės galimybę pasikonsultuoti dėl ES paramos galimybių jų valdose ir preliminariai tartis dėl projektų parengimo. Primename, kad kvietimai teikti paraiškas miškininkystės priemonėms jau prasidėjo (daugiau informacijos ES paramos klausimais LMSA svetainėje www.lietuvosmiskai.lt). 

Kasmetinį LMSA rengiamą konkursą šiemet finansuoja ir pagrindinius prizus steigs AM. Be pagrindinių prizų steigėjų, kasmet dalis įmonių ir organizacijų teikia specialiuosius prizus. Nuolatiniai tokių prizų steigėjai yra UAB „Likmerė“, UAB „Husqvarna Lietuva“, IĮ „Ginalas“, UAB „Miško darbai“, UAB „Graderlitas“, UAB „Parakas LT“ ir kitos įmonės. Prizą konkursui gali įsteigti bet kuris juridinis ar fizinis asmuo. Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti miškininko dienos proga organizuojamame AM renginyje trečiąjį rugsėjo savaitgalį.

LMSA kviečia visus privačių miškų savininkus pristatyti savo valdas ir dalyvauti konkurse „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda 2016“. Valdų apžiūros vyks 2016 m. liepos 15– rugpjūčio 31 d. Registruotis konkursui galima nuo dabar iki pat rugpjūčio 22 d. el. paštu info@forest.lt; tel.: 8 5 276 7590, 8 614 53 376, 8 686 07 496. Daugiau informacijos apie konkursą galite rasti svetainėje www.lietuvosmiskai.lt.